kawa arabica mielona

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli idealna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

dobry sklep z kawą arabica
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie rozmaite potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle pokrewne, to jednak się różnią.
Kawa arabica Salwador
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najporządniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita niemal przez cały rok oraz lubi ciepło, wskutek tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać szczegółowo skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.